Ονειρεύονται τα ρομπότ, μπαμπά;
Φοβούνται τα ρομπότ, μαμά;

Εργαστήριο για παιδιά 9-12 ετών
με την Κυριακή Γονή


Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018,
11.00 με 13.00


<- αρχείο

Το Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016, όταν στο χώρο του 3 137 οργανώθηκε μία σειρά εκθέσεων, συναντήσεων, προβολών και ομιλιών με αφορμή την καλλιτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1970, σε συνεργασία με την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Κλέα Χαρίτου. 

Από τότε μέχρι σήμερα η έρευνα έχει συνεχιστεί, έχουν γίνει συναντήσεις με καλλιτέχνες, συγγραφείς, αρχεία και συλλογές και έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ομάδα εργασίας που χαρτογραφεί τη δεκαετία του 70 και τον αντίκτυπο της στο σήμερα. Το σύνολο της δουλειάς που έχει πραγματοποιηθεί θα παρουσιαστεί σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Paraguay Press με έδρα το Παρίσι.


Σήμερα δύο χρόνια μετά από την πρώτη δράση και λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε δύο καλλιτεχνικές συναντήσεις για παιδιά με αφορμή το έργο του Παντελή Ξαγοράρη, του πρώτου καλλιτέχνη που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Ελλάδα και τη σχέση της Τέχνης με τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και η δεύτερη τον Ιανουάριο.

Ένα δημιουργικό εργαστήριο για τη συνάντηση ανθρώπου και μηχανής. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται παντού, μας περιβάλλει και ορίζει την πραγματικότητά μας όλο και περισσότερο. Πώς περιγράφουμε τη συνάντησή μας με αυτή; Ποια είναι η μορφή που της προσδίδουμε; Υπάρχουν προδιαθέσεις και προκαταλήψεις; Ξεκινώντας από πολύ απλές και πρακτικές αναπαραστάσεις έχουμε φτάσει στην κατασκευή εξαιρετικά πειστικών ανθρωποειδών. Υπάρχει χώρος για άλλες ερμηνείες και προσεγγίσεις; Πώς φαντάζονται τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες την τεχνητή νοημοσύνη; Πώς θα τη σχεδίαζαν; Τι λειτουργίες θα τις έδιναν; Τι ήχο; Τι χρώμα; Τι κινήσεις; Τι είδους επικοινωνία φαντάζονται μεταξύ ανθρώπου και μηχανής; Η τέχνη πάντα καταπιάνεται με παρόμοια δίπολα.


Αυτό είναι ένα δημιουργικό ερευνητικό εργαστήριο που γεφυρώνει την τέχνη με την τεχνητή νοημοσύνη, τον κριτικό σχεδιασμό με τη φαντασία και στοχεύει στη διασκέδαση αλλά και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα παιδιά.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες
και παρακαλούμε να κλείσετε θέση στο:

info@3137.gr
 

Η Κυριακή Γονή είναι εικαστικός. Η πρακτική της εστιάζει στις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις τεχνολογίας και κοινωνίας. Μέσω πολυμεσικών εγκαταστάσεων και αφηγήσεων εξετάζει θεματικές όπως η εξουσία της πληροφορίας, τα δίκτυα, η πρόσληψη και η κατασκευή του ψηφιακού εαυτού, η μνήμη, η λήθη, η σχέση μηχανής και ανθρώπου. Έργα της έχουν εκτεθεί σε φεστιβάλ και εκθέσεις νέων μέσων διεθνώς. Ως προέκταση της καλλιτεχνικής και ερευνητικής της πρακτικής, σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια για ενήλικες και έφηβους πάνω σε θέματα του διαδικτύου, όπως τα προσωπικά δεδομένα και η ιδιωτικότητα, το selfie κ.τ.λ. σε συνεργασία με φορείς και ινστιτούτα όπως  Dutch Art Institute, Onassis Cultural Centre, Athens Science Festival κά.

http://kyriakigoni.com

 

*Image: Notes on an AI system, 2018 , Kyriaki Goni. digital print